Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα αναδιατάσσεται με ταχύτητα και ένταση, η Ουάσιγκτον γίνεται το επίκεντρο κρίσιμων αποφάσεων και στρατηγικών συμμαχιών.
Στο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ του Atlantic Council, η Ελλάδα εμφανίζεται όχι απλώς ως συμμετέχουσα χώρα, αλλά ως πυλώνας μιας νέας γεωπολιτικής και ενεργειακής αρχιτεκτονικής.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έστειλε σαφές μήνυμα: η «γεωμετρία της ενέργειας» αλλάζει – και η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της.
Η Ελλάδα στον πυρήνα της νέας ενεργειακής γεωμετρίας
Στη δεύτερη ημέρα του Global Energy Forum του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συμμετείχε σε πάνελ για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανθεκτικότητας, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας της Κύπρου, Μιχάλη Δαμιανό.
Στο φόρουμ συμμετέχουν 87 χώρες και περίπου 1.900 σύνεδροι, γεγονός που αναδεικνύει τη βαρύτητα των συζητήσεων για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Ο κ. Παπασταύρου περιέγραψε ένα νέο πολυεπίπεδο ενεργειακό σύστημα, το οποίο - όπως είπε - βασίζεται σε κάθετους άξονες, στρατηγικά τρίγωνα, τετραμερή σχήματα και διευρυνόμενα δίκτυα συνεργασίας.

Ο κάθετος διάδρομος LNG και ο νέος χάρτης ροών ενέργειας
Κεντρικό σημείο της τοποθέτησής του αποτέλεσε ο λεγόμενος «Κάθετος Διάδρομος», που αλλάζει ριζικά τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Όπως τόνισε, για δεκαετίες το φυσικό αέριο κινούνταν από Ανατολή προς Δύση. Πλέον, με την αξιοποίηση αμερικανικού LNG που εισέρχεται μέσω Ελλάδας και διασυνδέσεων προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία, διαμορφώνεται ένας νέος άξονας ενεργειακής ασφάλειας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό, μετατρέπεται σε κομβικό σημείο εισόδου και διανομής ενέργειας για ολόκληρη την περιοχή.
Στρατηγικά σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε επίσης σε ένα πλέγμα περιφερειακών συνεργασιών που αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας:
- Το στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, το οποίο εξελίσσεται σε τετραμερές με τη συμμετοχή των ΗΠΑ
- Το πλαίσιο συνεργασίας του East Mediterranean Gas Forum, όπου - όπως σημείωσε - υπάρχει πλέον επαναπροσέγγιση ακόμη και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης
- Η «διαγώνια γραμμή» του IMEC, που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με νέους εμπορικούς και ενεργειακούς διαδρόμους
Στόχος αυτών των σχημάτων, όπως υπογράμμισε, είναι η μετατροπή της ενέργειας από πεδίο έντασης σε εργαλείο συνεργασίας και σταθερότητας.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις ως αρτηρίες ανάπτυξης
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως το GSI και το GREGY.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται πως η συνεργασία δημιουργεί περισσότερα οφέλη από τη μεμονωμένη δράση, χαρακτηρίζοντας τα νέα ενεργειακά δίκτυα ως «αρτηρίες εμπορίου και ευημερίας».
Σε πιο αιχμηρό τόνο, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στους κινδύνους που απορρέουν από την εργαλειοποίηση της ενέργειας.
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ότι η χρήση της ενέργειας ως γεωπολιτικού όπλου συνιστά συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη – ανεξαρτήτως προέλευσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια.
Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Υπουργός είχε σειρά σημαντικών συναντήσεων:
- Με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Cheniere, Anatol Feygin, κορυφαίας εταιρείας LNG διεθνώς
- Με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών της Αιγύπτου, Karim Badawi, με έμφαση στην τεχνολογία CCS και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου (GREGY)
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιούλιο, την οποία ο Αιγύπτιος Υπουργός αποδέχθηκε.
Η επόμενη ημέρα: 3+1 και το East Med Energy Center
Η ελληνική ενεργειακή διπλωματία συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Αύριο, 11 Ιουνίου, ο κ. Παπασταύρου μεταβαίνει στο Χιούστον μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Chris Wright, για την Υπουργική Συνάντηση της πρωτοβουλίας 3+1.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του East Med Energy Center με το Πανεπιστήμιο Rice, ένα νέο εγχείρημα που φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως ενεργειακού κόμβου διεθνούς σημασίας.
www.worldenergynews.gr






